70 let Zveze tabornikov Slovenije

Dragi starši, murenčki, medvedki, čebelice, gozdovniki in gozdovnice! 

Ali veste, koliko jezer ima Švica? Ali veste, koliko znakov sestavljajo hieroglifi? Ali veste, kaj se je zgodilo na nedeljo, 22. aprila 1951? 

Švica ima 7000 jezer, kolikor ima Zveza tabornikov Slovenije članov. Staroegipščanske hieroglife sestavlja približno 700 znakov, kolikor je v Zvezi tabornikov Slovenije vodov. In na nedeljo, 22. aprila 1951, je bila ustanovljena Zveza tabornikov Slovenije. 

V četrtek, 22. aprila, bomo taborniki in tabornice upihnili 70 svečk – svečk neštetih spominov, vedrine, zanesljivosti, zvestobe, prijaznosti, pripravljenosti na pomoč, discipliniranosti, poguma, plemenitosti, zdravega življenja, varčnosti, spoštljivosti in vedoželjnosti (poznate 12 taborniških zakonov?). K praznovanju vabimo čisto vse – najmlajše, najstarejše in tiste vmes. Čeprav se ne bomo mogli družiti v naravi, naši učilnici in domu, ob ognju, bomo simbolično skupaj na začetku praznovanja na daljavo prižgali svečke ter proslavljali v obliki, ki je vzlic vsem ukrepom dovoljena. Kar pa taborniku ne povzroča preglavic, saj iskrivost najde v vsem, četudi dejavnost poteka preko ekrana. 

Kako bo potekalo? 

V četrtek, 22. aprila, bomo praznovanje začeli s spremljanjem uvodnega programa, ki ga bomo prenašali preko YouTuba. Povezavo vam bodo posredovali rodovi oz. vaši vodniki, ki vam bodo na voljo tudi za vsa vprašanja, če kaj ne bo šlo. Prav tako bodo vse povezave zbrane v novici o dogajanju ob 22. aprilu na spletni strani taborniki.si

Uvodni del, ki ga bomo spremljali preko YouTuba, bo po urniku potekal tako: 

  • 18.15 – Nagovor načelnika Zveze tabornikov Slovenije Roka Pandla in vodje praznovanja 70-letnice Tomaža Hudomalja – Hugota.
  • 18.30 – Prižig svečk.
  • 18.45 – Himna.
  • 18.50 – Navodila za drugi del praznovanja – zabava. 

Uvodnemu delu bo 19.00 sledila zabava, namenjena čisto vsem članom. Ta bo potekala preko Zoom povezav. Želimo si, da se tudi povežemo vsi taborniki in tabornice Slovenije. Ker pri tabornikih vemo, da se v celovitega posameznika človek razvije tudi preko vzgajanja z zgledom, upamo, da boste skupaj z otroki podali raziskovat vse pripravljene dejavnosti (te bodo številne: okraševanje, tombola, phooto booth, ustvarjanje spominske knjige, šemljenje …). Seveda bodo sploh pri mlajših rodovi oz. vodniki/vodnice poskrbeli vsaj za začetno vzpodbudo. Medvedki in čebelice, gozdovniki in gozdovnice, pojdite s taborniškim prijateljem, prijateljico spoznavat nove taborniške prijatelje in prijateljice. 

Ker rojstnega dne ne moreš zaključiti, ne da bi upihnil rojstnodnevne svečke in si nečesa zaželel, bomo 19.45 preko YouTuba pospremili upih svečk in s tem zaključili osrednji del proslavljanja. Po vodih si boste kasneje lahko v dogovoru z vodnikom ogledali posnetke z “akcije” Vod vodu, kjer lahko do 17. aprila posnamete z vodom kakšen posnetek, ki ga bodo taborniški prostovoljci oz. vodniki in organizatorji posredovali drugemu vodu v Sloveniji, vi pa si boste lahko ogledali posnetek drugega voda.  

Le enkrat imaš 70 let!

Na ta način bomo praznovali skupaj, čeprav morda vsak v svojem domu. Da bo vsakomur praznovanje čim bolj prijetno in domače, se boste z vodnikom/vodnico dogovorili v okviru programa za način, ki vam bo najbolj ustrezal. Na tej točki vas še enkrat vabimo k spremljanju naše spletne strani taborniki.si, kjer redno poročamo o taborniškem dogajanju. Preberite si zgodbe, ki nastajajo ob 70-letnici, poglejte si, kaj je nastalo v 7 dneh za okolje, ali pa samo preklikajte stvari, ki vas zanimajo. Sledite nam na Facebooku in Instagramu, kjer se najde vedno kaj zanimivega. 

Nekateri smo taborniki samo kakšno leto, nekateri taborništvo živimo že desetletja, vendar verjamemo, da ga čisto vsak od nas živi goreče in z željo po ustvarjanju boljšega sveta. Vzemimo si četrtkov večer zase in trenutek, v katerem lahko s ponosom gledamo na pretekla leta, delo in vse, kar smo dosegli, kot največja mladinska organizacija v Sloveniji. 

No Comments

Post a Comment